WegeBLW

Bobas lubi wegetariański wybór

  • Baby-Led Weaning
    • Początki BLW
    • Zalety BLW
    • Minusy BLW
    • Niezbędnik BLW
  • Wegetarianizm
    • Jadłospis dziecka
    • Żelazo w diecie malucha
    • Wegetariańskie dzieci
    • Biblioteczka wegerodzica
    • Witamina B12
  • Żywienie niemowląt
    • Mleko mamy i karmienie piersią
  • O nas

Kluseczki dyniowe

  • Przepisy wegańskie
  • Przepisy wegetariańskie
DSC_0148

Sezon na dynię nadal trwa, więc zapraszamy na pyszne kluseczki dyniowe.

Potrzebujemy:

  • ok. 800 g dyni ze skórką (po upieczeniu i zdjeciu skórki zostanie ok 500-600)
  • 3 ziemniaki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
  • szczypta soli (opcjonalnie)

Dynię wraz ze skórką kroimy w duże kawałki i podpiekamy w piekarniku przez ok. 15-20 minut. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po upieczeniu obieramy dynię ze skóry, a miąższ ugniatamy w misce. Odstawiamy do wystygnięcia. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i również ugniatamy na puree. Dynię i ziemniaki łączymy. Dodajemy 4 łyżki mąki ziemniaczanej, szczyptę soli (można, nie trzeba). Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto rękoma. Formujemy wałeczki, kroimy na kluseczki i wrzucamy do gotującej się wody. Kluseczki wyciągamy ok 1 minutę po wypłynięciu na wierzch. Można je zjeść na słodko np. z cynamonem, ale również bardziej na słono.

DSC_0150

dynia kluseczki kopytka obiad szybki obiad
18 Październik 2016 Ada

Post navigation

Kaszka doskonała → ← „Masełko” jaglane

One thought on “Kluseczki dyniowe”

  1. Kasia napisał(a):
    12 Grudzień 2019 o 20:19

    Mi one kompletnie nie wyszły. Zamiast szkl dodałam chyba z 5szkl mąki żeby dały się w ogóle odkleić od rąk. Dlatego też po ugotowaniu były twarde i raczej nie do przełknięcia przez dziecko. Nie jak one Pani wyszły, robiłam wszystko zgodnie z przepisem :(

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tagi

babeczki Baby Led Weaning banan banany bałagan BLW cebula czosnek dynia dziecko karmienie karmienie piersią kasza kasza jaglana koktajl kolacja kolacje marchewka mąka razowa na słodko niemowlę obiad owoce pestki słonecznika placki początki BLW prosty przepis przekąska przekąski przepis wegański płatki owsiane rozszerzanie diety samodzielne jedzenie soczewica szybki obiad słodycze słodycze bez cukru tofu warzywa wegeblw wegetarianizm wegetariańskie przepisy śniadanie żywienie żywienie niemowląt

Znajdź nas na Facebook'u

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Najnowsze komentarze

  • Anna o placuszki owsiane
  • Kasia o Kluseczki dyniowe
  • Mikolaj Mazurek o 6 miesięcy – i co dalej? WEGEBLW Tydzień 3
  • Kamila o Krokieciki ryżowo-soczewicowe
  • olivia o „Nutella” z batatów i daktyli

Najnowsze wpisy

  • „Nutella” z batatów i daktyli
  • 6 miesięcy i co dalej? WEGEBLW Tydzień 4
  • 6 miesięcy – i co dalej? WEGEBLW Tydzień 3

Archiwum wpisów

  • Marzec 2018 (1)
  • Grudzień 2017 (1)
  • Listopad 2017 (4)
  • Wrzesień 2017 (1)
  • Sierpień 2017 (1)
  • Maj 2017 (1)
  • Kwiecień 2017 (1)
  • Marzec 2017 (1)
  • Luty 2017 (2)
  • Styczeń 2017 (1)
  • Grudzień 2016 (3)
  • Listopad 2016 (1)
  • Październik 2016 (4)
  • Wrzesień 2016 (2)
  • Sierpień 2016 (5)
  • Lipiec 2016 (4)
  • Czerwiec 2016 (3)
  • Maj 2016 (3)
  • Kwiecień 2016 (6)
  • Marzec 2016 (4)
  • Luty 2016 (2)
  • Styczeń 2016 (3)
  • Grudzień 2015 (7)
  • Listopad 2015 (8)
  • Październik 2015 (6)
  • Wrzesień 2015 (3)
  • Sierpień 2015 (1)
  • Lipiec 2015 (1)
Powered by WordPress | theme Dream Way