Sezon na dynię nadal trwa, więc zapraszamy na pyszne kluseczki dyniowe.
Potrzebujemy:
- ok. 800 g dyni ze skórką (po upieczeniu i zdjeciu skórki zostanie ok 500-600)
- 3 ziemniaki
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
- szczypta soli (opcjonalnie)
Dynię wraz ze skórką kroimy w duże kawałki i podpiekamy w piekarniku przez ok. 15-20 minut. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po upieczeniu obieramy dynię ze skóry, a miąższ ugniatamy w misce. Odstawiamy do wystygnięcia. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i również ugniatamy na puree. Dynię i ziemniaki łączymy. Dodajemy 4 łyżki mąki ziemniaczanej, szczyptę soli (można, nie trzeba). Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto rękoma. Formujemy wałeczki, kroimy na kluseczki i wrzucamy do gotującej się wody. Kluseczki wyciągamy ok 1 minutę po wypłynięciu na wierzch. Można je zjeść na słodko np. z cynamonem, ale również bardziej na słono.
Mi one kompletnie nie wyszły. Zamiast szkl dodałam chyba z 5szkl mąki żeby dały się w ogóle odkleić od rąk. Dlatego też po ugotowaniu były twarde i raczej nie do przełknięcia przez dziecko. Nie jak one Pani wyszły, robiłam wszystko zgodnie z przepisem