Być może macie jeszcze dynię zamrożoną w kawałkach . Można z niej zrobić na przykład pyszne muffinki pełnoziarniste.
Potrzebujemy:
1 szklanka puree dyniowego
260g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3 garści suszonych daktyli (plus 3 łyżki słodziwa np. Syropu klonowego )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
3 łyżeczki karobu (opcjonalnie)
1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego- owsiane- można rozrobić pół na pół z wodą
3 łyżki oleju roślinnego
Dynię miałam zamrożoną, więc najpierw ją upiekłam w piekarniku, odcisnęłam wodę i zmiksowałam na puree. Daktyle zalałam wrzątkiem na 10 minut, następnie odlałam wodę i zblendowałam na słodką masę. Wymieszałam suche składniki, następnie połączyłam wszystko co mokre (masę daktylową, puree dyniowe, mleko roślinne, olej w drugiej misce. Połączyłam mokre składniki i suche. Przekładam do foremek na muffinki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 25-30 minut. Z takiej ilości składników zrobiłam 16 muffinek.
Inne przepisy z dynią: Gulasz z dynią Kluseczki dyniowe