Potrzebne będą:
- 1 szklanka truskawek / malin / jagód
- 1 banan
- zamrażalnik
- dobry blender*
Drobne owoce myjemy, czyścimy, przekładamy do foliowego woreczka, układając je jak najbardziej luźno. Banana kroimy na 3-4 kawałki i też umieszczamy w foliówce. Wkładamy owoce na kilka godzin do zamrażalnika.
Zamrożone owoce wyjmujemy, czekamy kilka minut (lub kilkanaście, jeśli mamy słabszy blender), a następnie blendujemy na lodowy krem.
Jemy szybko, bo lody prędko się rozpływają.
Takie lody, bez cukru i sztucznych dodatków, możemy bez obaw podać nawet maluchowi. Pamiętajmy tylko, żeby nie były zbyt zimne.
*do produkcji domowych lodów z mrożonych owoców najlepszy będzie wysokoobrotowy blender typu Vitamix (miksujemy je krótko, żeby się nie ogrzały), ale blender ręczny też sobie z nimi poradzi (wtedy wystarczy, że wyjmiemy owoce chwilę wcześniej z zamrażalnika).
Szybkie i proste. Tak jak lubię