Słodkie kolacje mają u nas wzięcie. U Was też?
Dziś podrzucamy całkiem szybki i prosty przepis na domowy krem ala „nutella”, którego możemy użyć jako smarowidło na kanapkę, dodatek do naleśników i wszelkiego rodzaju placków.
Użyłam:
- 1 sporego batata
- 2 garści suszonych daktyli bez pestek
- 1,5 łyżki kakao/2,5 łyżki karobu
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na jakiś czas. Batata obieramy, kroimy w plastry i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut (aż zmięknie). Gdy bataty będą już gotowe, dorzucamy do nich miękkie daktyle i miksujemy na gładką masę wraz z 3 łyżkami wody z moczenia. Na koniec dodajemy kakao lub karob. Dokładnie mieszamy- można jeszcze zmiksować. I gotowe.
Smarowidło znika szybko, ale spokojnie można je przechowywać przez kilka dni w lodówce. Smacznego!