WegeBLW

Bobas lubi wegetariański wybór

  • Baby-Led Weaning
    • Początki BLW
    • Zalety BLW
    • Minusy BLW
    • Niezbędnik BLW
  • Wegetarianizm
    • Jadłospis dziecka
    • Żelazo w diecie malucha
    • Wegetariańskie dzieci
    • Biblioteczka wegerodzica
    • Witamina B12
  • Żywienie niemowląt
    • Mleko mamy i karmienie piersią
  • O nas

placuszki owsiane

  • Przepisy wegańskie
  • Przepisy wegetariańskie
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka płatków owsianych (można zmielić w młynku na mąkę)
  • 1/2 szklanki utartego jabłka
  • 1 jajko
  • trochę wody
  • można dodać 1 łyżkę prażonego sezamu

Masę mieszamy i dusimy na patelni pod przykryciem w postaci małych placuszków, na łyżce oleju extra virgine.

Z podanych proporcji wychodzi około 5-7 placuszków. Zamiast jabłka można dodać gruszkę – będą wtedy słodsze. Placki można podać np. z prażonymi jabłkami, gruszkami lub z masłem orzechowym, albo zabrać ze sobą jako przekąskę na dłuższe wyjście z domu.

Można zrobić te placki również w wersji wegańskiej – dodając zamiast jajka i jabłka rozgniecionego banana.

A lubiący kombinować mogą mieszać dowolne mąki i składniki – kiedyś zamiast owoców dodałam sporo puree z pieczonej dyni i namoczone rodzynki – pyyyycha!

Smacznego!

jabłka mąka razowa placki przekąski
5 Październik 2015 maria

Post navigation

Klopsiki z soczewicy czerwonej → ← Makaron z jarmużem

4 thoughts on “placuszki owsiane”

  1. Agata napisał(a):
    14 Listopad 2015 o 12:10

    Zrobiłam dzisiaj w wersji wegańskiej, a do tego ukręciłam na szybko sos z brokuła, soczewicy, pomidora, mielonych pestek dyni i słonecznika. Chłopak zjadł całkiem sporo (jak na niego, rzecz jasna), część rozsmarował po blacie, resztę zrzucił.
    Chciałam też powiedzieć, że od dzisiaj moje życie się zmieni. Dawno, dawno temu, gdy miałam jeszcze stare, obdrapane patelnie, smażenie naleśników czy innych placuszków było dramatem. Patelnia jest od pewnego czasu nowa, ale przeświadczenie, że smażenie naleśników to jedna z okropniejszych czynności w kuchni, w dodatku wymagająca wlewania do każdego naleśnika pięciu łyżek oleju, zostało. Mój syn ostatnio odmawia jedzenia kaszy na śniadanie i szukałam alternatywy, więc postanowiłam zaryzykować. I udało się!

    Odpowiedz
  2. maria napisał(a):
    14 Listopad 2015 o 18:55

    Agata, fajny sos:) No a patelnie i gary warto mieć dobrej jakości, żeby się dobrze używało no i takie na pewno są bezpieczniejsze w sensie toksykologicznym;)

    Odpowiedz
    1. Agata vel xexaa napisał(a):
      7 Grudzień 2015 o 21:17

      Robiłam te placuszki już kilka razy, a do tego modyfikowałam przepis na osiemset różnych sposobów i staliśmy się plackożercami 😀

      Odpowiedz
  3. Anna napisał(a):
    19 Grudzień 2019 o 10:20

    Dziś zrobiłam na śniadanie. Świetny przepis, szukałam czegoś bez mleka i sody/proszku do pieczenia, żeby razem ze starszakami zjadł też mój niemowlak. Placuszki świetnie się smażą, ciasto rozrzedziłam wodą do trochę gęstszego niż na naleśniki, zamiast jabłka dałam dwie małe gruszki. Z tej porcji wyszło mi 12 placuszków. Zjadłam razem z dziećmi (8m., 4 i 6 lat) i jeszcze nam zostało :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tagi

babeczki Baby Led Weaning banan banany bałagan BLW cebula czosnek dynia dziecko karmienie karmienie piersią kasza kasza jaglana koktajl kolacja kolacje marchewka mąka razowa na słodko niemowlę obiad owoce pestki słonecznika placki początki BLW prosty przepis przekąska przekąski przepis wegański płatki owsiane rozszerzanie diety samodzielne jedzenie soczewica szybki obiad słodycze słodycze bez cukru tofu warzywa wegeblw wegetarianizm wegetariańskie przepisy śniadanie żywienie żywienie niemowląt

Znajdź nas na Facebook'u

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Najnowsze komentarze

  • Anna o placuszki owsiane
  • Kasia o Kluseczki dyniowe
  • Mikolaj Mazurek o 6 miesięcy – i co dalej? WEGEBLW Tydzień 3
  • Kamila o Krokieciki ryżowo-soczewicowe
  • olivia o „Nutella” z batatów i daktyli

Najnowsze wpisy

  • „Nutella” z batatów i daktyli
  • 6 miesięcy i co dalej? WEGEBLW Tydzień 4
  • 6 miesięcy – i co dalej? WEGEBLW Tydzień 3

Archiwum wpisów

  • Marzec 2018 (1)
  • Grudzień 2017 (1)
  • Listopad 2017 (4)
  • Wrzesień 2017 (1)
  • Sierpień 2017 (1)
  • Maj 2017 (1)
  • Kwiecień 2017 (1)
  • Marzec 2017 (1)
  • Luty 2017 (2)
  • Styczeń 2017 (1)
  • Grudzień 2016 (3)
  • Listopad 2016 (1)
  • Październik 2016 (4)
  • Wrzesień 2016 (2)
  • Sierpień 2016 (5)
  • Lipiec 2016 (4)
  • Czerwiec 2016 (3)
  • Maj 2016 (3)
  • Kwiecień 2016 (6)
  • Marzec 2016 (4)
  • Luty 2016 (2)
  • Styczeń 2016 (3)
  • Grudzień 2015 (7)
  • Listopad 2015 (8)
  • Październik 2015 (6)
  • Wrzesień 2015 (3)
  • Sierpień 2015 (1)
  • Lipiec 2015 (1)
Powered by WordPress | theme Dream Way