WegeBLW

Bobas lubi wegetariański wybór

  • Baby-Led Weaning
    • Początki BLW
    • Zalety BLW
    • Minusy BLW
    • Niezbędnik BLW
  • Wegetarianizm
    • Jadłospis dziecka
    • Żelazo w diecie malucha
    • Wegetariańskie dzieci
    • Biblioteczka wegerodzica
    • Witamina B12
  • Żywienie niemowląt
    • Mleko mamy i karmienie piersią
  • O nas

Pomysły na pożywne śniadanie

  • BLW w praktyce
  • Przepisy wegetariańskie
17910740_401759136846235_1293146146_n

Dziś mamy dla Was garść pomysłów na pożywne śniadania dla całej rodziny.

Nie wiem jak było u Was, ale ja gdy nie miałam jeszcze dziecka, to moje śniadania były dość nudne i składały się bardzo często z kanapek. Z chwilą, gdy zaczęła się przygoda z jedzeniem mojego synka, na naszym stole zagościła na dobre kasza. Wtedy też dowiedziałam się, że kasza wcale nie musi być nudna i można wyczarować z niej bardzo różnorodne i pyszne śniadania. Wyspecjalizowałam się w jej gotowaniu tak, że mam na nią 100 pomysłów w zależności od tego na co akurat mamy ochotę, jakie produkty mamy pod ręką w lodówce i w szafkach i na jakie owoce akurat jest sezon. Jemy ja wciąż chętnie całą rodziną. Na naszej stronie pojawił się kiedyś wpis o kaszach śniadaniowych – dla przypomnienia podaję link do przepisu na Kaszkę doskonałą.

A poniżej zbiór śniadaniowych inspiracji:

Jaglanka zawsze i wszędzie!

Jaglankę możecie przygotować na różne sposoby. Na bardziej gęsto, płynno, z owocami świeżymi, suszonymi, bakaliami, z masłem orzechowym.

  • Ada: Jedna z naszych ulubionych wersji to kasza jaglana ugotowana do miękkości z kilkoma suszonymi daktylami, kawałkami gruszki i odrobiną cynamonu, a następnie zmiksowana blenderem na ala pudding.
  • Marysia: A moja ulubiona jaglanka to ugotowana na gęsto na wodzie z dodatkiem szczypty cynamonu, kilku posiekanych daktyli i łyżki masła. Tak ugotowaną kaszę zalewamy domowym mlekiem migdałowym. Pycha!

gruszki

„Kaszka” błyskawiczna z owocami

Taka kaszka powstaje ze zmielonych na proszek, np. w młynku elektrycznym do kawy, płatków owsianych i nasion. Mielimy płatki owsiane (około pół szklanki), a następnie mielimy również po łyżce: nasion słonecznika, siemienia lnianego. Można rozdrobnić również suszone owoce takie jak rodzynki, daktyle lub morele. Całość zalewamy wrzątkiem i odstawiamy  pod przykryciem na 15 minut. Podajemy z owocami.

Owsianka

To też jedno z często pojawiających się u nas śniadań. Owsianka daje nam spore pole do popisu co do dodatków. My owsiankę przygotowujemy na wodzie bądź mleku roślinnym takim jak ryżowe czy migdałowe. Dodajemy owoce świeże, mrożone lub takie zebrane w sezonie i umieszczone w słoiczkach (uwielbiamy śliwkę z kakao/ karobem). Kokosowa owsianka po dodaniu wiórek kokosowych. Bardzo smakuje nam również owsianka z odrobiną masła orzechowego o dobrym składzie (np. Sante-go on!). Owsiankę słodzimy (opcjonalnie) suszonymi owocami, syropem daktylowym lub po roku odrobiną miodu.

Placuszki

  • placuszki z kaszy manny z bananem
  • placuszki z mąki gryczane z bananem i cynamonem. Nasze ulubione – znikają w mig. Składniki: 1 banan, 1 szklanka mąki gryczanej. Wykonanie: banana rozgniatamy na papkę, dodajemy mąkę, płaską łyżeczkę cynamonu i mieszamy dokładnie. Dodajemy mleka roślinnego lub przegotowanej wody tyle, aby uzyskać konsystencję na placki- gęstej śmietany. Smażymy na patelni pierwszą porcję na oleju koksowym lub innym roślinnym, a kolejną już można beztłuszczowo. Super smakują z dżemem.
  • placuszki owsiane Placuszki owsiane – przepis.

Awokado w najróżniejszej formie

  • w kawałeczkach w formie sałatki z innymi warzywami lub osobno
  • w formie pasty na kanapkę np. z roznieconym jajkiem i szczypiorkiem, lub tylko z sokiem z cytryny.
  • mus czekoladowy na śniadanie? Czemu nie! Potrzebne składniki to: pół awokado, pół banana, łyżeczka karobu. Przepis na karobowy krem z awokado.

Naleśniki

Warto łączyć różne mąki w naleśnikach; ja robię taki mix: mąka orkiszowa pełnoziarnista, mąka jaglana, a później to co akurat mam: trochę owsianej/gryczanej dla smaczku. Możemy zabarwić ciasto dla uatrakcyjnienia posiłku: zblendowanym na gładko szpinakiem dla zielonego koloru, odrobiną kurkumy dla żółtego koloru, karobem- aby uzyskać brązowe naleśniki, albo sokiem z buraka, aby otrzymać różowe.

DSCF4139

Naleśniki na słodko:

  • mus z awokado i karobu
  • czekoladowa pasta z fasoli – link poniżej
  • nutella daktylowa: suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie miksujemy w blenderze na gładką masę, dodajemy karob i mieszamy dokładnie. Do takiej pasty można dodać również masło orzechowe.

Kanapki z pastami:

Pasta z ciecierzycy

  • pasta z awokado (jak wyżej)
  • hummus (pasta z ciecierzycy) Przepis na hummus.
  • pasta z fasoli piękny jaś ala smalczyk. Przepis: Białą fasolę ok (250 g) moczymy całą noc. Gotujemy do miękkości. Zostawiamy trochę wody z gotowania i blendujemy wraz z: kilkoma łyżkami oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, majerankiem, 0,5 obranego jabłka pokrojonym w kawałki, 0,5 łyżeczki soli.
  • Pasta z ciecierzycy – filiżankę ugotowanej ciecierzycy zmiksuj z 1-2 łyżkami koncentratu pomidorowego i 1-2 łyżkami oleju tłoczonego na zimno. Do takiej pasty świetnie pasuje ogórek kiszony.
  • Przepis na czekoladową pastę z fasoli.
  • a może kanapka z pasztetem? Pomysły na pasztet znajdziecie tu: Patent na pasztet.
  • Przepis na masełko jaglane.

DSC_1109

Jajecznica

Tak klasycznie, ale to jednak szybkie, ratunkowe śniadanie, gdy nie mamy czasu i weny wymyślić nic więcej :) W sezonie letnim bardzo lubimy robić jajecznicę na pomidorach.

Koniecznie dajcie znać, jakie są Wasze ulubione śniadania! Preferujecie słodkie czy wytrawnie? :)

Baby Led Weaning banan banany BLW dziecko kasza kasza jaglana mąka razowa na słodko prosty przepis śniadanie wegetariańskie przepisy
12 Kwiecień 2017 Ada

Post navigation

BLW w pigułce – ulotka do pobrania! → ← Muffiny pełnoziarniste z musem dyniowym

One thought on “Pomysły na pożywne śniadanie”

  1. Witalizma napisał(a):
    26 Kwiecień 2017 o 17:52

    Preferuję zdecydowanie wytrawne śniadania, chociaż ostatnio od nich odchodzę dzięki zielonym koktajlom. Banan, pomarańcz, pół cytryny i kilka garści liści szpinaku – nie wiem czy można powiedzieć, że to śniadanie na słodko, ale daje kopa na resztę dnia. :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tagi

babeczki Baby Led Weaning banan banany bałagan BLW cebula czosnek dynia dziecko karmienie karmienie piersią kasza kasza jaglana koktajl kolacja kolacje marchewka mąka razowa na słodko niemowlę obiad owoce pestki słonecznika placki początki BLW prosty przepis przekąska przekąski przepis wegański płatki owsiane rozszerzanie diety samodzielne jedzenie soczewica szybki obiad słodycze słodycze bez cukru tofu warzywa wegeblw wegetarianizm wegetariańskie przepisy śniadanie żywienie żywienie niemowląt

Znajdź nas na Facebook'u

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Najnowsze komentarze

  • Anna o placuszki owsiane
  • Kasia o Kluseczki dyniowe
  • Mikolaj Mazurek o 6 miesięcy – i co dalej? WEGEBLW Tydzień 3
  • Kamila o Krokieciki ryżowo-soczewicowe
  • olivia o „Nutella” z batatów i daktyli

Najnowsze wpisy

  • „Nutella” z batatów i daktyli
  • 6 miesięcy i co dalej? WEGEBLW Tydzień 4
  • 6 miesięcy – i co dalej? WEGEBLW Tydzień 3

Archiwum wpisów

  • Marzec 2018 (1)
  • Grudzień 2017 (1)
  • Listopad 2017 (4)
  • Wrzesień 2017 (1)
  • Sierpień 2017 (1)
  • Maj 2017 (1)
  • Kwiecień 2017 (1)
  • Marzec 2017 (1)
  • Luty 2017 (2)
  • Styczeń 2017 (1)
  • Grudzień 2016 (3)
  • Listopad 2016 (1)
  • Październik 2016 (4)
  • Wrzesień 2016 (2)
  • Sierpień 2016 (5)
  • Lipiec 2016 (4)
  • Czerwiec 2016 (3)
  • Maj 2016 (3)
  • Kwiecień 2016 (6)
  • Marzec 2016 (4)
  • Luty 2016 (2)
  • Styczeń 2016 (3)
  • Grudzień 2015 (7)
  • Listopad 2015 (8)
  • Październik 2015 (6)
  • Wrzesień 2015 (3)
  • Sierpień 2015 (1)
  • Lipiec 2015 (1)
Powered by WordPress | theme Dream Way