Kolejny patent na nieskomplikowany obiad.
Potrzebujemy:
- warzywa (np. marchewka, pietruszka, buraki, brukselka, cebula)
- tofu naturalne
- oliwę lub olej
- przyprawy (zioła, kurkuma, czosnek, dla większych – sos sojowy)
- kaszę jaglaną (lub inną)
Przygotowanie dania zaczynamy najlepiej poprzedniego dnia. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (zestaw może być dowolny – oprócz wyżej wymienionych świetnie sprawdzą się ziemniaki, seler, bataty, papryka). Tofu kroimy w mniejszą lub większą kostkę (w zależności od preferencji).
Do naczynia żaroodpornego wlewamy sporą warstwę oliwy lub innego oleju. Dodajemy przyprawy (znów dowolny zestaw, ja lubię z czubrycą i sosem sojowym, jednak te przyprawy polecam dla dzieci powyżej 1 roku życia, ze względu na zawartość soli), mieszamy. Wrzucamy pokrojone warzywa i mieszamy je dokładnie z „zalewą”. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do lodówki.
Następnego dnia naczynie wstawiamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 200 stopni do miękkości warzyw (około 1 godzinę). W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną, z którą to serwujemy nasze danie.
Smacznego!