WegeBLW

Bobas lubi wegetariański wybór

  • Baby-Led Weaning
    • Początki BLW
    • Zalety BLW
    • Minusy BLW
    • Niezbędnik BLW
  • Wegetarianizm
    • Jadłospis dziecka
    • Żelazo w diecie malucha
    • Wegetariańskie dzieci
    • Biblioteczka wegerodzica
    • Witamina B12
  • Żywienie niemowląt
    • Mleko mamy i karmienie piersią
  • O nas

Warzywa z pieca z tofu

  • Przepisy wegańskie
  • Przepisy wegetariańskie
DSC04867

Kolejny patent na nieskomplikowany obiad.

Potrzebujemy:

  • warzywa (np. marchewka, pietruszka, buraki, brukselka, cebula)
  • tofu naturalne
  • oliwę lub olej
  • przyprawy (zioła, kurkuma, czosnek, dla większych – sos sojowy)
  • kaszę jaglaną (lub inną)

Przygotowanie dania zaczynamy najlepiej poprzedniego dnia. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (zestaw może być dowolny – oprócz wyżej wymienionych świetnie sprawdzą się ziemniaki, seler, bataty, papryka). Tofu kroimy w mniejszą lub większą kostkę (w zależności od preferencji).

Do naczynia żaroodpornego wlewamy sporą warstwę oliwy lub innego oleju. Dodajemy przyprawy (znów dowolny zestaw, ja lubię z czubrycą i sosem sojowym, jednak te przyprawy polecam dla dzieci powyżej 1 roku życia, ze względu na zawartość soli), mieszamy. Wrzucamy pokrojone warzywa i mieszamy je dokładnie z „zalewą”. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do lodówki.

Następnego dnia naczynie wstawiamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 200 stopni do miękkości warzyw (około 1 godzinę). W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną, z którą to serwujemy nasze danie.

Smacznego!

buraki cebula czosnek kasza kasza jaglana marchewka obiad pietruszka prosty przepis tofu warzywa wegetariańskie przepisy z piekarnika
19 Listopad 2015 Asia

Post navigation

Karobowy krem z awokado → ← A jakie jest twoje dziecko przy stole?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tagi

babeczki Baby Led Weaning banan banany bałagan BLW cebula czosnek dynia dziecko karmienie karmienie piersią kasza kasza jaglana koktajl kolacja kolacje marchewka mąka razowa na słodko niemowlę obiad owoce pestki słonecznika placki początki BLW prosty przepis przekąska przekąski przepis wegański płatki owsiane rozszerzanie diety samodzielne jedzenie soczewica szybki obiad słodycze słodycze bez cukru tofu warzywa wegeblw wegetarianizm wegetariańskie przepisy śniadanie żywienie żywienie niemowląt

Znajdź nas na Facebook'u

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Najnowsze komentarze

  • Anna o placuszki owsiane
  • Kasia o Kluseczki dyniowe
  • Mikolaj Mazurek o 6 miesięcy – i co dalej? WEGEBLW Tydzień 3
  • Kamila o Krokieciki ryżowo-soczewicowe
  • olivia o „Nutella” z batatów i daktyli

Najnowsze wpisy

  • „Nutella” z batatów i daktyli
  • 6 miesięcy i co dalej? WEGEBLW Tydzień 4
  • 6 miesięcy – i co dalej? WEGEBLW Tydzień 3

Archiwum wpisów

  • Marzec 2018 (1)
  • Grudzień 2017 (1)
  • Listopad 2017 (4)
  • Wrzesień 2017 (1)
  • Sierpień 2017 (1)
  • Maj 2017 (1)
  • Kwiecień 2017 (1)
  • Marzec 2017 (1)
  • Luty 2017 (2)
  • Styczeń 2017 (1)
  • Grudzień 2016 (3)
  • Listopad 2016 (1)
  • Październik 2016 (4)
  • Wrzesień 2016 (2)
  • Sierpień 2016 (5)
  • Lipiec 2016 (4)
  • Czerwiec 2016 (3)
  • Maj 2016 (3)
  • Kwiecień 2016 (6)
  • Marzec 2016 (4)
  • Luty 2016 (2)
  • Styczeń 2016 (3)
  • Grudzień 2015 (7)
  • Listopad 2015 (8)
  • Październik 2015 (6)
  • Wrzesień 2015 (3)
  • Sierpień 2015 (1)
  • Lipiec 2015 (1)
Powered by WordPress | theme Dream Way