Danie, które możemy podać już w 7 miesiącu (na zdjęciu Zosia w wieku 7,5 miesiąca), o ile dziecko poradzi sobie z nim manualnie.
Składniki:
- ryż brązowy – 1/4 szklanki
- soczewica czerwona – 1/4 szklanki
- kurkuma (na oko)
- olej (ryżowy lub inny) – 1 łyżka
- woda – 1/2 – 1 szklanka
Wykonanie:
- Ryż i soczewicę przepłukać, umieścić razem w garnku, zalać 1/2 szklanki wody, dodać łyżkę oleju i kurkumę.
- Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut, do czasu wchłonięcia płynu i rozgotowania się ryżu. (Jeśli woda zostanie w całości wchłonięta wcześniej, należy dolać trochę w trakcie gotowania)
- Po wystudzeniu masy formować z niej małe kotleciki. Smażyć z obu stron na beztłuszczowej patelni.
- Lekko wystudzić, podać i obserwować zagadkowe miny podczas zajadania
ale fajny przepis! nie wpadłabym na to, żeby smażyć bez tłuszczu;) super, wypróbuje.
Jak zobaczyłam ten przepis to pomyślałam sobie „Jest! Mam pomysł na jutrzejszy obiad!”, po czym przypomniałam sobie, że mam nową kuchenkę, do której nie zdążyłam sobie jeszcze zakupić odpowiedniej patelni z nieprzywierającą powłoką.
Ale na pewno wypróbuję! 
Czy olej jest tu konieczny? Wystarczy sama woda?