Bardzo prosty przepis (tutaj chyba tylko takie mamy :D) na wegański i zdrowy deserek.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka roślinnego lub 2 szklanki wody i 1 szklanka mleka
- 3-4 łyżki syropu klonowego
Kaszę jaglaną przygotowujemy do gotowania jak zwykle (myjemy, zalewamy wrzątkiem). Następnie mamy dwie opcje – możemy ugotować kaszę na wodzie lub na mleku roślinnym – wybieramy tę, która nam bardziej odpowiada. 😉 Po ugotowaniu kaszę mielimy blenderem razem z 1 szklanką mleka i 3-4 łyżkami syropu klonowego. Rozkładamy do miseczek lub innych pojemników i gotowe!
Możemy podać pudding z dżemem, konfiturą lub ze świeżymi owocami. Ja jadłam z dżemem wiśniowym – dobre było. 😉
Wersja dla dzieci powyżej 1 roku życia: zamiast syropu klonowego możemy dodać miodu – jego połączenie z kaszą jaglaną może wspomóc odporność. Pamiętajmy tylko, by kasza była odpowiednio przestudzona przy łączeniu jej z miodem, który to pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje cenne wartości.
Wersja wegetariańska: używamy mleka zwierzęcego zamiast roślinnego.
Smacznego!
Ciekawy przepis