WegeBLW

Bobas lubi wegetariański wybór

  • Baby-Led Weaning
    • Początki BLW
    • Zalety BLW
    • Minusy BLW
    • Niezbędnik BLW
  • Wegetarianizm
    • Jadłospis dziecka
    • Żelazo w diecie malucha
    • Wegetariańskie dzieci
    • Biblioteczka wegerodzica
    • Witamina B12
  • Żywienie niemowląt
    • Mleko mamy i karmienie piersią
  • O nas

Wegańskie „omleciki”

  • Przepisy wegańskie

Idealne na kolację, jako „kotlet” do obiadu, śniadanie czy przekąskę. Smaczne, pożywne i przede wszystkim zdrowe. :)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 2 szklanki wody
  • 3 (lub więcej) łyżki płatków drożdżowych
  • pół łyżeczki czarnej soli (można pominąć lub dać ciut więcej)
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka oleju kokosowego do smażenia

Dodatki:

  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • garść posiekanej świeżej pietruszki
  • można dodać soli himalajskiej, choć mi smakowało bez niej

Wykonanie jest banalnie proste! Wystarczy zmieszać wszystkie składniki masy „omletowej” i odstawić na czas przygotowywania dodatków. Fajnie, jeśli postoi z pół godzinki. Pomidory i cebulę kroimy drobno i dodajemy wraz z pietruszką do masy. Kolorowo-żółtą masę nakładamy na rozgrzaną z olejem kokosowym patelnię tak jak normalne placuszki. Próbowaliśmy zrobić duży omlet na całą patelnię, ale się rozpadł, więc nie polecam tego sposobu, a taka forma jak podajemy jest przystępniejsza dla maluszków. Pamiętamy o tym, żeby przewracać bardzo ostrożnie dopiero wtedy, gdy dobrze się już przypiekło od spodu i gdy pojawią się takie dziurki w cieście. „Omleciki” są dość kruche, ale nie rozpadają się w rękach no i są smaczne. :) Dodatki oczywiście są dowolne, można poeksperymentować – podzielcie się, jeśli wyjdzie Wam fajne połączenie smaków. :)

Smacznego!

cebula czarna sól kala namak kolacja kurkuma mąka z ciecierzycy na słono pietruszka placuszki płatki drożdżowe pomidor przekąska wegański omlet
18 Wrzesień 2016 Anita

Post navigation

Dlaczego BLW ma sens? → ← Czekoladowa pasta z fasoli

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tagi

babeczki Baby Led Weaning banan banany bałagan BLW cebula czosnek dynia dziecko karmienie karmienie piersią kasza kasza jaglana koktajl kolacja kolacje marchewka mąka razowa na słodko niemowlę obiad owoce pestki słonecznika placki początki BLW prosty przepis przekąska przekąski przepis wegański płatki owsiane rozszerzanie diety samodzielne jedzenie soczewica szybki obiad słodycze słodycze bez cukru tofu warzywa wegeblw wegetarianizm wegetariańskie przepisy śniadanie żywienie żywienie niemowląt

Znajdź nas na Facebook'u

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Najnowsze komentarze

  • Anna o placuszki owsiane
  • Kasia o Kluseczki dyniowe
  • Mikolaj Mazurek o 6 miesięcy – i co dalej? WEGEBLW Tydzień 3
  • Kamila o Krokieciki ryżowo-soczewicowe
  • olivia o „Nutella” z batatów i daktyli

Najnowsze wpisy

  • „Nutella” z batatów i daktyli
  • 6 miesięcy i co dalej? WEGEBLW Tydzień 4
  • 6 miesięcy – i co dalej? WEGEBLW Tydzień 3

Archiwum wpisów

  • Marzec 2018 (1)
  • Grudzień 2017 (1)
  • Listopad 2017 (4)
  • Wrzesień 2017 (1)
  • Sierpień 2017 (1)
  • Maj 2017 (1)
  • Kwiecień 2017 (1)
  • Marzec 2017 (1)
  • Luty 2017 (2)
  • Styczeń 2017 (1)
  • Grudzień 2016 (3)
  • Listopad 2016 (1)
  • Październik 2016 (4)
  • Wrzesień 2016 (2)
  • Sierpień 2016 (5)
  • Lipiec 2016 (4)
  • Czerwiec 2016 (3)
  • Maj 2016 (3)
  • Kwiecień 2016 (6)
  • Marzec 2016 (4)
  • Luty 2016 (2)
  • Styczeń 2016 (3)
  • Grudzień 2015 (7)
  • Listopad 2015 (8)
  • Październik 2015 (6)
  • Wrzesień 2015 (3)
  • Sierpień 2015 (1)
  • Lipiec 2015 (1)
Powered by WordPress | theme Dream Way